Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.03.2009 23:03 - Шахматни истории
Автор: jogyrs Категория: Забавление   
Прочетен: 2032 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2009 20:29


Шестнадесетгодишният канадски шахматист от руски произход Алекс Кузнецов спечелил правото да участва в панамериканския турнир, който трябвало да се играе в Аржентина. За далечното пътуване обаче му били необходими средства, с които не разполагал. Затова той се явил пред един канадски министър с молба за финансова помощ.
- Вижте, Алекс - казал министърът,- преди да ви дадем държавни средства, трябва да сме наясно какво представлява шахматът: изкуство, спорт или средство за приятно прекарване на времето, за да уточним параграфа, по който могат да бъдат заделени тези средства.
- Ако пречката е тази, сър - отговорил младият шахматист,- то за да определите каква е същността на шахмата, трябва да изхождате от това, кой играе. Когато играе Смислов, това е изкуство, когато играя аз, това е спорт, а когато играете вие, сър, това е просто прахосване на времето.



Първия световен шампион Вилхем Щайниц бил поканен от богаташ да играят всеки ден по партия шах, за което си плащал яко независимо от изхода на партията. Съгласил се Щайниц и започнали. Минало се месец-два три и богаташа и до реми не стигал.
По едно време Щайниц се замислил:
"Абе аз добър спонсор съм си намерил, ама ще взема да го откажа, я да му пусна една една партия за да не го загубя като клиент"?!
Решил се на този ход световния шампион и в поредната партия започнал да прави грешки след грешки. Но не му било никак лесно и след като противникът му пропуснал няколко очевидни мата, направил две - три жертви на фигури и се предал.
Тогава богаташът доволен възкликнал:
- Аз победих световния шампион и повече шах няма да играя, за да не загубя.
Така Щайниц вместо да задържи "златната кокошка" я изгубил завинаги.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Влиза един каубой в бара, поръчва си уиски и още не отпил чува вик:
- Внимавай, ще ти вземе коня!
Излиза и изпозастрелва всичко шаващо пред бара, дето не е кон. Влиза обратно, изпива си питието на екс и а-ха да каже второ пак същия глас:
- Казах ти, ще ти вземе коня!
Взима втория пистолет, втурва се към вратата, а зад гърба му бармана:
- Ало, шахматистите в сепарето, я по-тихо че тоя ще избие целия град!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На международния турнир в Блед А.Алехин отложил партия в трудно за себе си положение. На следващия ден противникът на Алехин с гордост показвал отложената позиция на гросмайстор С.Тартаковер. Демонстрирайки „решаващите” варианти, той попитал:
- Е, според вас кой ще спечели тази партия?
Тартаковер, без да се замисли отговорил:
- Алехин.
- Как така, - удивил се майстора – когато моята позиция е доста по-добра?
- Вие не попитахте, чия позиция е по-добра, - отговорил Тартаковер, - а искахте да знаете, кой ще спечели...
При доиграването победа одържал Алехин.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Една вечер прибирайки се към дома,Алехин решил да се отбие в едно заведение,за което се знаело че всеки ден се играе шах.Естествено никой от играчите не го познавал по име.Малко след като влязъл в заведението,собственикът му предложил да играят шах,Алехин се съгласил,но неочаквано загубил първата игра.След което поискал реванш,но със думите:
Знаете ли че дамата ми пречи на развитието на фигурите, ще взема да я махна ,по-лесно се играе без дама и спечелил  реванша без дама.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Добър ден
03.04.2009 19:49
http://svejo.net/home/link_summary/207330-Shestnadesetgodishniqt-shahmatist-Aleks-Kuznecov-spechelil-pravoto-da-uchastva-v-panamerikanskiq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jogyrs
Категория: Спорт
Прочетен: 70335
Постинги: 11
Коментари: 11
Гласове: 120